EXPERIENCE dat loont

Wil je zelf beginnen 3D-printen? Mis dan deze 5 3D printing tips & tricks niet! 

3D-printen is een opkomende en opwindende nieuwe manier van produceren. De variabele schaal van de printtechnologie betekent dat bijna iedereen er een kan krijgen en uitproberen. Het is echter niet zo eenvoudig als mensen soms doen voorkomen. Je moet nadenken over het gebruik van het juiste materiaal, de eigenschappen ervan, de instelling van de printer en nog veel meer. Voordat je aan je 3D print avontuur begint, ontdek hieronder Kreate 3D's 5 grootste 3D print tips & tricks, na 6 jaar ervaring!

 

1. Pasproeven

Pasproeven zijn een cruciaal onderdeel van het proces, een vaardigheid die met vallen, opstaan en ervaring wordt opgebouwd. Een afwijking van 0,01 mm kan de pasvorm van een eindproduct volledig ruïneren. Dit geldt voor twee specifieke zaken: het printen van een groter object in meerdere delen en de materiaalkeuze.

Laten we het eerst over het tweede hebben. Wanneer u een 3D model ontwerpt om te printen, is er één ding dat u in gedachten moet houden na uw eerste ontwerp en de keuze van het materiaal om dat ontwerp tot leven te brengen. Elk type filament en hars heeft unieke microafwijkingen na het printen. Dit is niet vreemd, aangezien er veel materialen en elementen zijn die uitzetten of krimpen afhankelijk van temperatuur, vochtigheid, drukpositie en instellingen. Om tot het perfecte resultaat te komen na het printen, moet het 3D model dat naar de printer wordt geüpload dus rekening houden met deze afwijkingen.

Het andere aspect waarbij pasproeven zeer belangrijk zijn voor het totale resultaat, is wanneer u een voorwerp wilt printen dat groter is dan uw printer toelaat of wanneer er onderling verbonden onderdelen zijn zoals schroefdraad. Het is natuurlijk mogelijk om het object in verschillende delen te printen, maar deze moeten dan wel perfect op elkaar aansluiten.

2. Zoek het juiste materiaal

Afhankelijk van of u FDM(Fused Deposit Modelling) of MSLA(Masked Stereolithography) technologie gebruikt, heeft u respectievelijk een behoorlijke keuze aan filamenten en harsen tegenwoordig. FDM gebruikt thermoplastisch materiaal, ook bekend als printer filamenten. Deze materialen hebben een smeltpunt tussen 180 en 270 graden Celsius, en worden laagje voor laagje aangebracht om het 3D model te construeren. MSLA gebruikt harsen, die op de juiste plaats worden uitgehard met UV-licht, niet met warmte.

Dankzij deze unieke eigenschap kan een object dat met de MSLA techniek is geprint veel hogere temperaturen bereiken voordat het tekenen van zwakte of structurele problemen vertoont. Aangezien FDM de kunststof smelt tussen 180 en 270 graden, zijn de warmtetoleranties niet zo goed.

Met dat eerste verschil uit de weg, ben je nog niet klaar. Je hebt nog steeds verschillende merken filamenten en harsen om uit te kiezen, elk met hun eigen eigenschappen voor en na het printen. U moet er zeker van zijn dat het gekozen materiaal geschikt is voor uw printer EN voor het einddoel van het product.

3. Hogere nauwkeurigheid = meer potentiële problemen

Misschien wordt u verleid door de enorme gedetailleerdheid die een printer kan bereiken in zijn uiterste waarden, bijvoorbeeld 0,01 mm. U krijgt misschien beelden in uw hoofd van de echt gladde, zeer gedetailleerde voorwerpen die u ermee kunt afdrukken. Maar ook hier geldt: zo eenvoudig is het niet.

Elke keer dat je het detailniveau op je printer verhoogt, zal het moeilijker zijn om alle andere instellingen waar je rekening mee moet houden te perfectioneren. Hoeveel tijd geef je elke laag om uit te harden en af te koelen voordat je de snuit aan een andere laag laat beginnen? Hoeveel materiaal duw je door elke FDM laag? Hoe lang laat je elke laag blootstellen aan UV licht met MSLA? Een te agressieve instelling en je object scheurt zichzelf uit elkaar!

Dus voordat je het detailniveau van die mooie nieuwe printer op 11 zet, moet je eerst wat ervaring opdoen met de printer, door een of verschillende filamenten of harsen te gebruiken. Het juist instellen van je printer is net zo belangrijk en van invloed op het eindresultaat als het product dat je in de printer gebruikt. Probeer wat kleinere projecten uit, neem wat trial & error initiatieven en raak vertrouwd met de combinatie van product en printer. Als u eenmaal weet wat u moet doen, en wat nog belangrijker is, wat u niet moet doen, zal de printer een betrouwbare metgezel worden voor al uw toekomstige projecten!

 

4. 3D-printen is niet zonder gevaren!

3D printen is niet zonder potentiële risico's. Een basis om in gedachten te houden is heet filament (bij gebruik van de FDM techniek). Gebruik altijd beschermende handschoenen of wacht tot de machine is afgekoeld, want het aanraken van het mondstuk bij 180 tot 270 graden Celsius is geen prettige ervaring.

Naast de temperatuur, een uniek gevaar van de FDM techniek, is de materiaalkeuze de belangrijkste reden voor het ontstaan van gevaren bij het 3D printen. Hoewel 3D printen in veel gevallen een milieuvriendelijkere productiemethode is, kunnen zowel FDM als MSLA materialen, maar niet altijd, giftige dampen met zich meebrengen. Zorg er dus voor dat u onderzoek doet naar materialen voordat u ermee aan de slag gaat, en zorg voor de mogelijkheid om de ruimte waar de 3D printer staat te ventileren. Een open raam kan een ramp voorkomen!

5. Er is altijd een beetje afval

Ook al is 3D printen een zeer efficiënte techniek om te gebruiken, met een zeer lage hoeveelheid afval om te verwerken, er is altijd een beetje. Bij het printen met FDM, zal het meeste afval komen van structurele steunen, nodig om het object te vormen wanneer het plastic nog zacht is. Na het harden moeten deze steunen handmatig worden verwijderd, en geprinte objecten kunnen vaak wel wat gladstrijken gebruiken om echt alle sporen te verwijderen. Printen met bioplastics heeft als bijkomend voordeel dat je het dragermateriaal na afloop kunt recyclen. De mogelijkheid om dit te doen hangt wel af van het object en de duurzaamheidseisen. Om zo duurzaam mogelijk te zijn, vertrekken we bij Kreate in onze haalbaarheidsstudie steeds van bioplastics, zodat dit type materiaal in elk project een kans krijgt.

Het gebruik van de MSLA-techniek vermindert de toch al geringe hoeveelheid afval. Er is minder steunmateriaal nodig, dus is er minder materiaal te verwijderen nadat het drukken is voltooid. Een manier die Kreate gebruikt om dit restmateriaal te verwijderen is door het uit te wassen met IPA. We vangen het afvalmateriaal en de gebruikte IPA op, en laten het in een gesloten bak in de zon staan. Het harssediment zakt naar de bodem en wordt uitgehard door het UV-licht van de zon. Op die manier is het grootste deel van de IPA herbruikbaar, waardoor het afval nog verder wordt verminderd.

Wat vond je van deze 3D printen tips & tricks? Heb je zelf nog wat learnings? Laat het ons zeker weten!

Bekijk hier alle materialen die wij ondersteunen!