FAQ

Het lijkt erop dat je een vraag hebt! Hopelijk vindt u hieronder wat u nodig heeft. Je hebt niet gevonden wat je nodig hebt? Neem gewoon persoonlijk contact met ons op, we zijn blij om van je te horen!

p
Algemene informatie
Wat is 3D printen?

3D-printing is een productietechniek waarbij een digitaal bestand wordt omgezet in een tastbaar object. Het object wordt laag voor laag opgebouwd door de 3D-printer.

Zeer complexe vormen kunnen met een 3D-printer worden geprint, de mogelijkheden zijn eindeloos. Klinkt het te mooi om waar te zijn? 3D-printen bestaat al meer dan 25 jaar en wordt op veel gebieden gebruikt. Steeds meer kunstenaars en ontwerpers maken gebruik van 3D-printing om bijzondere objecten te maken, maar ook op medisch en wetenschappelijk gebied is 3D-printing booming!

Hoe is onze workflow strategie?
 1. Beschrijving van het project

 Bij Kreate zijn we van mening dat het realiseren van een project altijd in nauwe samenwerking met onze klanten moet gebeuren, ongeacht de omvang of de complexiteit van het project. Wij zitten graag rond de tafel en luisteren naar uw stoutste ideeën of concepten!

 Aarzel niet om contact met ons op te nemen of een afspraak te maken om ons meer te vertellen over uw project.

 

 1. Prijsopgave

Nadat we alle essentiële details van het project hebben ontvangen en besproken, bieden we binnen 24 uur een zo accuraat mogelijke gratis prijsopgave aan. Een transparante prijsstelling is ons belangrijkste doel in het offerteproces om onaangename verrassingen te voorkomen.

 

 1. Productontwikkeling (3D-ontwerp)

Wanneer u akkoord gaat met de prijsopgave, zijn onze 3D-ontwikkelaars enthousiast om uw idee of concept om te zetten in realiteit. Tijdens het ontwerpproces betrekken we onze klanten actief bij het ontwerp door feedbackmomenten te organiseren en bij te sturen waar nodig. We starten nooit met het productieproces zonder toestemming van de klant.

 

 1. Productieproces

Als het digitale ontwerp klaar is, bereiden we onze machines voor met de juiste materialen en beginnen we met het productieproces van het project. Tijdens het drukproces houden we onze klanten op de hoogte wanneer de onderdelen klaar zijn.

 

 1. Post-processing

Post-processing is misschien wel een van de belangrijkste processen in de totstandkoming van een project. Afhankelijk van het type toepassing bieden wij veel verschillende post-process oplossingen om high-end, goed uitziende 3D prints te maken.

 

 1. Levering

 We hebben vaak te maken met krappe deadlines van klanten. We organiseren ons om de vereiste deadline te halen. Vaak leveren we projecten persoonlijk af of verschepen we afgewerkte onderdelen met zorg en een duurzame verpakking.

Welke diensten bieden wij aan?

3D-printing heeft de kracht om veel barrières weg te blazen, wat het een interessant productiemiddel maakt waarbij bijna alles wat denkbaar is haalbaar wordt voor elk type toepassing. Uiteraard zijn we bij Kreate gespecialiseerd in de volgende diensten:

Wat zijn de meest voorkomende toepassingen voor 3D-printing?

De laatste jaren wordt 3D-printing geïntegreerd in veel verschillende industrieën en toepassingen. We kunnen zeggen dat we vandaag de dag geconfronteerd worden met een nieuwe industriële revolutie waarbij 3D-printing veel terrein wint en de traditionele productietechnieken worden geïnfiltreerd of zelfs vervangen. 

We hebben een aantal van de meest populaire industrieën/toepassingen opgesomd waar 3D-printing aanwezig is en bijna ondenkbaar is:

- Industriële en consumentengoederen

- High tech

- Luchtvaart & Ruimtevaart

- Gezondheidszorg & Medisch

- Automotive

- Onderwijs

- ... En nog veel meer

Voorwaarden van Kreate (NEDERLAND)
 • De opdrachtgever gaat ermee akkoord dat hij / zij het door KREATE 3D verkochte product op een redelijke en veilige manier zal gebruiken, zoals bedoeld, om het leven van personen of eigendommen van personen niet in gevaar te brengen. Het product zal niet blootgesteld worden aan vocht, chemische producten, hitte of overmatige krachten.

 

 • De opdrachtgever erkent hierbij dat elk product van KREATE 3D dat defect is vanwege nalatigheid door de vrijgegeven partij(en), volledig wordt terugbetaald maar beperkt is tot de verkoopprijs, dit gedurende een periode van twee jaar na aankoop.

 

 • De privacy van intellectueel eigendom (bijvoorbeeld uw 3D-model) is een van de belangrijkste waarden binnen KREATE 3D. Uw 3D-model zal nooit ergens worden gepubliceerd en uitsluitend KREATE 3D heeft toegang tot het bestand. Geüploade 3D-modellen worden na twee dagen automatisch verwijderd in de uploadzone. Dit om ruimte te maken voor eventuele productiefouten. U kunt deze toestemming te allen tijde intrekken. Stel KREATE 3D hiervan op de hoogte.

 

 • KREATE 3D behoudt alle rechten met betrekking tot elk ontwerp of model dat we in bestelling maken, met als doel productie door KREATE 3D. Dit is in overeenstemming met BVIE Art. 3.8, Art. 3.29 en Benelux afgegeven 1966-6, pagina 40. Dit omvat het recht op distributie en reproductierecht. Een overdracht van rechten is mogelijk in overleg met KREATE 3D, waarna een contract wordt gesloten.

 

 • KREATE 3D staat niet toe dat modellen worden afgedrukt die niet origineel van de klant zijn. Dit betekent dat zelfgemaakte 3D-modellen, gratis gedownloade of gekochte 3D-modellen met bijbehorende goedkeuring voor kopiëren en/ of dupliceren zijn toegestaan. KREATE 3D is niet verantwoordelijk voor het controleren van auteursrechten en de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid liggen volledig bij de klant.

 

 • KREATE 3D heeft toestemming om foto's te maken van geüploade en afgedrukte 3D-modellen en deze openbaar te publiceren op sociale media voor promotionele doeleinden. Dit gebeurt zonder de uploader te benoemen om de privacy van onze klanten te garanderen en te respecteren. U kunt deze toestemming te allen tijde intrekken. Stel KREATE 3D hiervan op de hoogte.

 

 • De opdrachtgever heeft het recht om een klacht over zijn of haar privacy in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

 • De opdrachtgever heeft het recht op een kopie van de persoonlijke gegevens die wij over de opdrachtgever bewaren en andere basisrechten op gegevensbescherming.

 

 • Om producten van KREATE 3D te kopen, moet de klant akkoord gaan met de Algemene Voorwaarden voordat de betaling kan plaatsvinden.

 

 • Prijsoffertes opgesteld door KREATE 3D worden zo nauwkeurig en transparant mogelijk opgesteld en gecommuniceerd met de opdrachtgever. De opdrachtgever is er zich van bewust dat de eindfactuur wijzigingen kan ondervinden t.o.v. de eerste goedgekeurde prijsofferte. Daarom is het van essentieel belang dat de opdrachtgever een zo gedetailleerde mogelijke omschrijving voorziet aan KREATE 3D zodat alle mogelijke kosten in rekening kunnen worden gebracht.

 

 • De opdrachtgever wordt ten alle tijde op de hoogte gebracht door KREATE 3D wanneer de prijs van de oorspronkelijke prijsofferte wordt overschreden.

 

 • Bij een prijsofferte opgemaakt hoger dan 500,00 EUR dient een samenwerkingsovereenkomst door beide partijen te worden ondertekend. Bij een prijsofferte lagerbier dan 500,00 EUR wordt een voorschot van 30% gehanteerd op de voorgestelde en goedgekeurde prijsofferte.
Uploaden van een 3D-model
Wat is de maximale uploadgrootte van mijn 3D-bestand?

De maximale uploadgrootte is 64 megabyte.

Wat zijn de maximale afmetingen voor het printen van mijn 3D-model?

De printers die Kreate gebruikt hebben een maximale printplaatgrootte van 30 cm bij 30 cm. De maximale hoogte voor het printen is 30,5 cm.

Maak je geen zorgen als je 3D-model deze afmetingen overschrijdt, in het verleden hebben we veel objecten geprint die groter zijn. Onze 3D-ontwerpers snijden uw bestand gemakkelijk in stukken en 'voegen' ze samen als ze geprint worden, zonder dat ze een vreemd uitziende rand zien!

Is mijn zelfgemaakte 3D-model veilig bij Kreate?

De privacy van intellectueel eigendom (bijvoorbeeld het uploaden van uw 3D-model) is een van de belangrijkste waarden binnen Kreate. Uw 3D-model wordt nooit ergens gepubliceerd en niemand anders dan Kreate krijgt toegang tot het bestand. Kreate krijgt pas toegang tot uw 3D-model als de betaling is gedaan. Heeft u een 3D-model geüpload maar niet betaald? Dan hebben wij geen toegang tot uw bestand. De geüploade 3D-modellen worden na een halve dag automatisch verwijderd in de uploadzone.

Waar kan ik de vulling (invulling) van mijn 3D-model bepalen?

Bij Kreate wordt de vulling (invulling) van het 3D-model automatisch berekend om optimaal aan uw model te voldoen. De berekende vulling wordt ook door ons gecontroleerd voordat deze wordt afgedrukt. U hoeft zich hier verder geen zorgen over te maken!

 

Ik wil mijn 3D-model op een andere vulling (infill) printen?

Op de uploadpagina heeft u de mogelijkheid om aanvullende informatie aan ons door te geven. Hier geeft u aan welke invulling u wilt hebben en vervolgens printen wij het geüploade 3D-model in deze invulling (infill).

Mijn 3D model bevat overstekken / cantilevers, wat nu?

Onze 3D-printers kunnen gemakkelijk overstekken printen. Er wordt automatisch een ondersteuning gegenereerd die ervoor zorgt dat de cantilever kan worden geprint. Om dit duidelijker te maken, nemen we een voorbeeld. Stel dat u een aap wilt printen, maar de aap steekt zijn arm uit. Zonder de automatische generatie van een steun (blauw op de afbeelding) in onze software zou het niet mogelijk zijn om de arm van de aap te printen. Als de print klaar is, kan deze ondersteuning (blauw) eenvoudig worden verwijderd. Deze steun wordt verwijderd met de nodige hulpmiddelen, zij het door Kreate, zonder het object te beschadigen en is automatisch inbegrepen in de prijs.

Hoe gedetailleerd kan ik mijn 3D-model laten printen?

Nou, heel gedetailleerd! Bij Kreate hebben we onze machines natuurlijk al getest op precisie en detaillering, en dit is het resultaat! Een kathedraal op 1/200 schaal. Om u een gevoel van grootte te geven, hebben we een muntstuk van 20 cent toegevoegd aan de 3D-print. We raden u echter aan om ons het detail van uw afdruk te laten bepalen, omdat er veel variabelen in het spel zijn en er veel mis kan gaan!

Welke soorten bestanden kan ik in de uploadzone uploaden?

Om het beste resultaat uit een 3D-print te halen, verwachten we 3 soorten bestanden: .stl (binair, niet ASCII) , .step, .dwg, .zip, .3ds. In onze uploadzone kunt u uw 3D-model uploaden, als uw bestand geen van deze bestanden is, zal de upload mislukken!

 

Materialen & Gebruik
In welke materialen kan ik mijn 3D-model laten printen?

Kreate heeft momenteel PLA (Polylactic Acid) en HIPS (High Impact Polystyrene). Wij kunnen met andere materialen drukken op aanvraag zoals ABS / PC / TPU / TPE / NYLON / PETG / ASA / PP / PVA / Glass Fiber Infused / Carbon Fiber. Klik hiervoor meer informatie over onze 3D printmaterialen en verschillende 3D printtechnologieën.

WAT?

PLA is een van de meest duurzame materialen op de markt. Het materiaal is gemaakt van maïszetmeel en is daarom volledig biologisch afbreekbaar. Wist u dat wanneer PLA lange tijd in contact komt met water, het automatisch begint op te lossen?

HIPS is een sterke kunststof die gemakkelijk te vervaardigen is. Een van de voordelen van HIPS is dat het zeer goed te recyclen is, bestand is tegen sterke krachten en hittebestendig is.

 

GEBRUIK?

PLA is zeker niet een van de sterkste drukmaterialen. Het wordt dan ook nooit gebruikt voor het bedrukken van mechanische onderdelen die veel krachten moeten opvangen. PLA wordt gebruikt om conceptideeën te drukken. Denk bijvoorbeeld aan conceptmodellen of prototypes, ...

HIPS is, zoals de naam al aangeeft, een sterkere kunststof. HIPS is waterdicht, bestand tegen hogere temperaturen en hogere krachten dan PLA. Dit betekent dat minimale mechanische toepassingen niet worden uitgesloten!

 

WAT KOST HET?

PLA en HIPS zijn qua prijs vrijwel identiek. U moet dus kiezen welk materiaal het beste bij uw doel past!

Welke naverwerkingstechnieken bieden wij aan?

De nabewerking speelt een cruciale rol in de afwerking van een 3D-print. Bijna 90% van de objecten die we printen worden behandeld met post-processing technieken.

De eerste stap in het nabewerkingsproces is het schuren van de 3D geprinte delen, dit om de lagen van een print te verwijderen. Wanneer het schuren klaar is brengen we een coating aan in de gewenste kleur om een afgewerkte look te geven.

Een andere techniek die we bij Kreate 3D gebruiken is damp gladstrijken. Dit is alleen mogelijk wanneer objecten worden geprint met HIPS of ABS. Met vapor smoothing kan een glanzende afwerking en sterkere onderdelen worden bereikt.

Ik wil mijn 3D model een kleur geven, kan dat?

Het is perfect mogelijk om een 3D-model te voorzien van een verflaag in de gewenste kleur. Wij kunnen dit voor u doen of u kunt dit zelf doen. Het materiaal waarmee Kreate print (PLA/HIPS) is oliebestendig. Let op, wij raden u niet aan om uw model met watergedragen verf te schilderen. Wij zijn dan ook niet verantwoordelijk voor de gevolgen!

 

Tips & trucs bij het schilderen van uw 3D-model:

 • Schuur eerst uw 3D-model tot u een gladde ondergrond heeft, zodat de verf beter hecht en het eindresultaat beter is.
 • Gebruik bij voorkeur een spuitbus in plaats van een borstel. Zo kunt u gemakkelijk moeilijk bereikbare plaatsen met een laagje verf verven.
 • Houd voldoende afstand (20-30 cm) bij het spuiten van een 3D-model. Zo voorkomt u druppels.
 • Voor het schilderen van een 3D-model zijn gemiddeld 2 tot 3 lagen verf nodig. Neem dus de tijd om verschillende lagen aan te brengen.
Duurzaamheid
Hoe ecologisch is de verpakking bij Kreate?

Elk proces op Kreate is bedacht om het milieu zo min mogelijk te schaden, direct of indirect. Al in de allerlaatste stap van het proces hebben we nagedacht over hoe we op een ecologische manier met scheepvaartmaterialen kunnen omgaan. 3D-prints moeten de klant veilig bereiken. Daarom is een vulmateriaal in onze verzenddozen essentieel. Dit opvulmateriaal bestaat uit versnipperd gerecycled karton, dit type karton wordt ook wel SizzlePak genoemd. Polystyreen kralen of andere schadelijke materialen voor het milieu worden bij Kreate nooit gebruikt.

Hoe probeert Kreate energiezuinig te zijn?

De elektriciteit die nodig is om de 3D-printers van stroom te voorzien, wordt opgewekt dankzij zonnepanelen op ons dak! 

Zijn 3D-prints bij Kreate gemaakt van plastic?

Bij Kreate staat het milieu centraal en willen we de hoeveelheid afval verminderen. Om dit te realiseren werkt Kreate voornamelijk met biologisch afbreekbare materialen voor 3D printing, zoals PLA of zeer goed recycleerbaar HIPS.

Maakt Kreate gebruik van schadelijke materialen voor 3D-printing?

Bij Kreate werken we met PLA voor 3D-printing, een materiaal gemaakt van maïszetmeel en HIPS, een zeer goed te recyclen materiaal. Maïszetmeel is een 100% natuurlijk materiaal en is dus niet schadelijk voor het milieu. Bovendien is PLA biologisch afbreekbaar als het langdurig in contact komt met water. We kunnen PLA dus een bioplastic noemen!

Bestelling & Betaling
Hoe worden de betalingen gedaan?

Bij Kreate werken we enkel met ramingen en facturen. Onze facturen worden samen met de bestelling verstuurd, wij hanteren een betalingstermijn van zeven dagen.

Betalingen worden bij voorkeur gedaan door middel van een bankoverschrijving.

Levering
Verstuurt Kreate ook buiten België?

Ja, dat doen we! Stuur ons gewoon een berichtje!

Hoeveel bedragen de verzendkosten?

We werken samen met Bpost om onze pakketten zo snel mogelijk naar de klant te sturen. De standaardprijs voor deze verzending is € 6,70 voor artikelen met een gewicht van 0 tot 5 kg

Wat is de levertijd van een bestelling?

De levertijd van een 3D printservice is natuurlijk anders dan bij een normale webshop. Zodra wij uw bestelling ontvangen, berekenen wij hoe lang het duurt om uw 3D-model te printen en het duurt 3 tot 4 dagen om het te verwerken. Als alles goed is gegaan, wordt de 3D-print ingepakt en direct met Bpost verzonden, 1 tot 2 dagen verzending.

Conclusie: het snelste dat uw pakket kan worden geleverd is 3 dagen en anders tot 7 dagen. Indien deze dagen niet worden gehaald, wordt de klant hiervan op de hoogte gesteld.