GEZONDHEIDSZORG & MEDISCH

COVID-19 CRISIS

Bij het begin van de Covid-19-crisis hebben heel wat gezondheidsinstellingen alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk PBM's te bemachtigen voordat de bevoorrading opdroogde of de productie eronder leed. De initiële, korte, maar vrij extreme supply chain-impact van de COVID-19-crisis schokte niet alleen de gezondheidssector, maar iedereen. Voor ons toonde deze schok de zeer duidelijke waarde aan achter één van de kernredenen achter het oprichten van Kreate 3D, namelijk een rol spelen in het veranderen van ons wereldwijd toeleveringssysteem en hoe we denken over productie en productontwikkeling. 

Op het hoogtepunt van de eerste schok hebben we besloten om die reden in te zetten. We steunden de gezondheidswerkers met onze expertise in 3D-printing en schonken 40 herbruikbare beschermende gelaatsschermen aan Emmaüs, een ngo die de distributie organiseert van medische benodigdheden voor zorgverstrekkers binnen de provincie Antwerpen.

Een van de belangrijkste voordelen van 3D printen bij productontwikkeling is kortere doorlooptijden. Als basis hebben we gekozen voor het open-source Prusa 3D model gelaatsscherm ontwerp. Met dit ontwerp konden we de levertijd van de schilden verkorten voor de gezondheidswerkers die ze dringend nodig hadden.

Een ander voordeel van 3D-printen is maatwerk. Wij gaan altijd een stap verder om ervoor te zorgen dat het eindproduct perfect is aangepast aan het beoogde doel. Deze schilden hebben twee grote prioriteiten: omdat ze de hele dag gedragen zullen worden, moeten ze zo veilig mogelijk zijn, en ze moeten zo comfortabel mogelijk zitten. Nauwkeurige inspectie van het model bracht een paar zwakke punten aan het licht die voor verbetering vatbaar zijn. We hebben een potentieel binnendringingspunt aan de bovenkant gedicht en de scherpe rand van het gelaatsscherm verwijderd. We hebben ook een 3D-geprinte vizierband en een verstelbare elastische band bedacht.

De 3D-geprinte elementen zijn gemaakt van ABS, een materiaal dat kan worden gesteriliseerd door middel van de H2O2-drukmethode. Het plastic schild is herbruikbaar en recycleerbaar.

We zijn er echt trots op dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen aan de bescherming van medisch personeel in de frontlinie van deze COVID-19-crisis, op een snellere, volledig aangepaste en duurzamere manier.